Drogi użytkowniku! Witaj na forum dyskusyjnym portalu Vrinda.Net.pl – miejscu dla polskiej społeczności wielbicieli oraz osób zainteresowanych świadomością Kryszny. Portal stawia sobie za cel prezentację filozofii Vaisnava oraz prawd o otaczającym nas świecie, zgodnie z naukami A.C. Bhaktivedanty Swamiego Śrila Prabhupada. Prosimy uszanuj ten fakt, biorąc udział w dykusjach lub publikując własne materiały.

Forum dyskusyjne portalu Vrinda.Net.pl
Hare Kryszna, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
09 Wrzesień 2010, 13:15:34

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Bhagavad-gita 9.34:
"Zawsze myśl o Mnie, zostań Moim wielbicielem, składaj Mi pokłony i oddawaj cześć. Jeśli będziesz całkowicie pogrążony we Mnie, z pewnością przyjdziesz do Mnie."
127760 wiadomości w 7444 wątkach, wysłane przez 1076 użytkowników
Najnowszy użytkownik: MadzialenQs
* Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
+  Forum dyskusyjne portalu Vrinda.Net.pl
|-+  Fora publiczne
| |-+  Wege (Moderatorzy: Marisha, Rasasthali, Arjuna, mad)
| | |-+  Pączki
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: [1] 2 Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Pączki  (Przeczytany 657 razy)
Katherine

Łaska Bhaktów: 144

« : 10 Luty 2010, 17:06:24 »

Jeśli ma byc jutro tłusty czwartek to niech będzie tłusty! Dziś wieczorem moja kuchnia przemieni sie w produkcję pączusiów:) Pokażcie swoje wyroby!    Ps. chruściki i oponki sie nie liczą Puszcza Oczko

(oops... wątek miał być w Kryszna prasadam)
Rasasthali
Moderator

Łaska Bhaktów: 561

Jaya Krsna Balarama!

« Odpowiedz #1 : 10 Luty 2010, 18:12:38 »

Czy mozna zrobic paczka bez smazenia? Uśmiech

Rasasthali
Moderator

Jaya Krsna Balarama!

« Odpowiedz #2 : 10 Luty 2010, 18:13:36 »

A donutki sie licza, Katherine? Albo vady?

Katherine

« Odpowiedz #3 : 10 Luty 2010, 18:40:16 »

Rasasthali niestety pączki bez smażenia chyba już by nie były pączkami icon_frown Pomimo twojej pięknej figurki daj się skusić Puszcza Oczko
Rasasthali
Moderator

Jaya Krsna Balarama!

« Odpowiedz #4 : 10 Luty 2010, 18:42:27 »

Rasasthali niestety pączki bez smażenia chyba już by nie były pączkami icon_frown Pomimo twojej pięknej figurki daj się skusić Puszcza Oczko

OKI! Moze zrobie donuty jednak, bo sa latwe Uśmiech Zawsze sie boje zrobic paczkow - probowalam kilka lat temu i niezbyt dobre mi wyszly Smutny

Katherine

« Odpowiedz #5 : 10 Luty 2010, 19:17:20 »

OKI! Moze zrobie donuty jednak, bo sa latwe Uśmiech Zawsze sie boje zrobic paczkow - probowalam kilka lat temu i niezbyt dobre mi wyszly Smutny

Pokaz zdjecie jak zrobisz, bo jestem ciekawa tych donutow:)))
Balaji
Gość
« Odpowiedz #6 : 10 Luty 2010, 20:31:15 »

Jeśli ma byc jutro tłusty czwartek to niech będzie tłusty! Dziś wieczorem moja kuchnia przemieni sie w produkcję pączusiów:) Pokażcie swoje wyroby!    Ps. chruściki i oponki sie nie liczą Puszcza Oczko

ja bym to dal w dziale 'Zrozumienie innych religii' Puszcza Oczko
divyakisori

Łaska Bhaktów: 40

« Odpowiedz #7 : 10 Luty 2010, 21:38:06 »

Balaji, czemu od razu 'innych religii'?  Puszcza Oczko Przecież te pączki, faworki czy racuchy trafią na talerz Kryszny  Bardzo Szczęśliwy A tak sobie też myślę, że jeśli później te pączki powędrują do kolegów i koleżanek z pracy na przykład, to też będzie dodatkowy plusik  Aniołek

« Ostatnia zmiana: 13 Luty 2010, 00:45:41 wysłane przez divyakisori » Zapisane

Kumbha

Łaska Bhaktów: 138

« Odpowiedz #8 : 10 Luty 2010, 22:44:57 »

Pamiętam, że moja mama robiła kiedyś pączki na parze. Też były dobre.
Katherine

« Odpowiedz #9 : 10 Luty 2010, 22:53:47 »

Pamiętam, że moja mama robiła kiedyś pączki na parze. Też były dobre.

tak ale to sa bułki na parze:)) tez kiedys robiłam:)
Balaji
Gość
« Odpowiedz #10 : 11 Luty 2010, 07:57:59 »

Balaji, czemu od razu 'innych religii'?  Puszcza Oczko Przecież te pączki, faworki czy racuchy trafią na talerz Kryszny  Bardzo Szczęśliwy

no racja...posypuję głowę popiołem;-)
Katherine

« Odpowiedz #11 : 11 Luty 2010, 17:18:12 »

Juz tylko tyle sie zostalo Aniołek
Kula-pavana
Administrator

Łaska Bhaktów: 1282

« Odpowiedz #12 : 11 Luty 2010, 17:27:42 »

Oj... strasznie apetycznie wygladaja!  Bardzo Szczęśliwy
Zatesknilem za takimi goracymi jeszcze paczkami...  Zszokowany

sarvatma-snapanam param vijayate sri-krsna-sankirtanam - Niech ci, ktorych jazn pograzona jest w transcendencji, spiewaja razem swiete imiona Kryszny - Pan Caitanya
Prema sindhu

Łaska Bhaktów: 160

« Odpowiedz #13 : 13 Marzec 2010, 21:50:13 »

A możesz podać taki przepis na pączka?
pozdrawiam, Prema.
Katherine

« Odpowiedz #14 : 15 Marzec 2010, 22:43:15 »

Prema sindhu:

Ciasto jak na drozdzowke, plus dzem malinowy, olej do smazenia, lukier do lukrowania:)) I wiele cierpliwosci!

Moja wersja veganska wyprobowana od wielu lat.

Do miski:

ja daje kilo maki self-raising, albo uzyj normalna biala make

bardzo drobniutki cukier, u nas sie to nazywa caster sugar

drozdze uprzednio rozrobione w cieplej wodzie

olej slonecznikowy mniej niz pol szklanki na kilo maki

odrobina startej skorki z cytryny (nie dawaj kandyzowanej) albo po prostu esensje waniliowa

szczypta soli

Przygotowanie:

Wszystko rozmieszaj dodawajac ciepla wode, wyrzuc mase na stolnice i wyrabiaj na dosyc luzne ciasto jak na zwykla drozdzowke. Ciasto nie moze byc zbyt zbite. Po rozrobieniu wyzuc spowrotem do misy, wczesniej oprosz miske maka aby ciasto sie nie przyklejalo. Przykryj czysta sciereczka albo naczyniem, i odstaw do wyrosniecia w zaleznosci od temperatury. Ja czasem czekam godzinke az ciasto dojdzie az pokrywa sie uchyli:)

Po wyrosnieciu, wyloz ciasto spowrotem na stolnice opruszona maka i jeszcze raz energicznie wyrob cale ciasto.  Po wyrobienu wywalkuj placek na grubosc ok 2 cm. Wykroj kola foremka ( ja uzywam do tego brzegu wiekszego kubka), na srodek kazdego wykrojonego kola poloz jedna lyzeczke dzemu malinowego i zalep tak aby dzem pozostal w srodku i uformuj kulke. Tak zalepiona kulke poloz na posmarowana olejem blache do nastepnego wyrosniecia. Mozna sprawdzac wielkosc, jesli uwazamy ze maja wielkosc paczka i sa juz dosyc wyrosniete w tym czasie rozgrzewamy olej. Moje paczki sa wielkie, daje im czas dobrze wyrosnac:) Ja uzywam do tego woku, garnek o szerokim dnie jest dobry tez. Nastepnie jak olej juz jest srednio goracy, ale uwaga olej nie moze byc za goracy poniewaz paczki nam sie szybko zrobia brazowe a srodek by byl surowy, wkadamy je lyzka cedzakowa i pieczemy na brazowo-zloty kolor po obu stronach. Odstawiamy paczki na papierowa serwetke aby olej obciekl. Mozna wtedy sprawdzic czy paczek nie jest surowy w srodku. Jesli tak, to znizamy ogien i smazymy je wolniej.  Jak paczki ostygna to lukrujemy albo posypujemy je cukrem pudrem, jak kto woli.

Znam przepis troche latwiejszy, od znajomego ktory kiedys pracowal w fabryce paczkow, ale domowe paczusie sa najlepsze:)))

Strony: [1] 2 Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Forum dyskusyjne portalu Vrinda.Net.pl © 1999-2007
SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC