Katherine
Łaska Bhaktów: 144
|
 |
« : 10 Luty 2010, 17:06:24 » |
|
Jeśli ma byc jutro tłusty czwartek to niech będzie tłusty! Dziś wieczorem moja kuchnia przemieni sie w produkcję pączusiów:) Pokażcie swoje wyroby! Ps. chruściki i oponki sie nie liczą  (oops... wątek miał być w Kryszna prasadam)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rasasthali
|
 |
« Odpowiedz #1 : 10 Luty 2010, 18:12:38 » |
|
Czy mozna zrobic paczka bez smazenia? 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rasasthali
|
 |
« Odpowiedz #2 : 10 Luty 2010, 18:13:36 » |
|
A donutki sie licza, Katherine? Albo vady?
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Katherine
|
 |
« Odpowiedz #3 : 10 Luty 2010, 18:40:16 » |
|
Rasasthali niestety pączki bez smażenia chyba już by nie były pączkami  Pomimo twojej pięknej figurki daj się skusić 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Rasasthali
|
 |
« Odpowiedz #4 : 10 Luty 2010, 18:42:27 » |
|
Rasasthali niestety pączki bez smażenia chyba już by nie były pączkami  Pomimo twojej pięknej figurki daj się skusić  OKI! Moze zrobie donuty jednak, bo sa latwe  Zawsze sie boje zrobic paczkow - probowalam kilka lat temu i niezbyt dobre mi wyszly 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Katherine
|
 |
« Odpowiedz #5 : 10 Luty 2010, 19:17:20 » |
|
Rasasthali niestety pączki bez smażenia chyba już by nie były pączkami  Pomimo twojej pięknej figurki daj się skusić  OKI! Moze zrobie donuty jednak, bo sa latwe  Zawsze sie boje zrobic paczkow - probowalam kilka lat temu i niezbyt dobre mi wyszly  Pokaz zdjecie jak zrobisz, bo jestem ciekawa tych donutow:)))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Balaji
Gość
|
 |
« Odpowiedz #6 : 10 Luty 2010, 20:31:15 » |
|
Jeśli ma byc jutro tłusty czwartek to niech będzie tłusty! Dziś wieczorem moja kuchnia przemieni sie w produkcję pączusiów:) Pokażcie swoje wyroby! Ps. chruściki i oponki sie nie liczą  (oops... wątek miał być w Kryszna prasadam) ja bym to dal w dziale 'Zrozumienie innych religii' 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
divyakisori
Łaska Bhaktów: 40
|
 |
« Odpowiedz #7 : 10 Luty 2010, 21:38:06 » |
|
ja bym to dal w dziale 'Zrozumienie innych religii'  Balaji, czemu od razu 'innych religii'?  Przecież te pączki, faworki czy racuchy trafią na talerz Kryszny  A tak sobie też myślę, że jeśli później te pączki powędrują do kolegów i koleżanek z pracy na przykład, to też będzie dodatkowy plusik 
|
|
|
|
« Ostatnia zmiana: 13 Luty 2010, 00:45:41 wysłane przez divyakisori »
|
|
|
|
|
Kumbha
Łaska Bhaktów: 138
|
 |
« Odpowiedz #8 : 10 Luty 2010, 22:44:57 » |
|
Czy mozna zrobic paczka bez smazenia?  Pamiętam, że moja mama robiła kiedyś pączki na parze. Też były dobre.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Katherine
|
 |
« Odpowiedz #9 : 10 Luty 2010, 22:53:47 » |
|
Czy mozna zrobic paczka bez smazenia?  Pamiętam, że moja mama robiła kiedyś pączki na parze. Też były dobre. tak ale to sa bułki na parze:)) tez kiedys robiłam:)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Balaji
Gość
|
 |
« Odpowiedz #10 : 11 Luty 2010, 07:57:59 » |
|
ja bym to dal w dziale 'Zrozumienie innych religii'  Balaji, czemu od razu 'innych religii'?  Przecież te pączki, faworki czy racuchy trafią na talerz Kryszny no racja...posypuję głowę popiołem;-)
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Katherine
|
 |
« Odpowiedz #11 : 11 Luty 2010, 17:18:12 » |
|
 Juz tylko tyle sie zostalo 
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Kula-pavana
|
 |
« Odpowiedz #12 : 11 Luty 2010, 17:27:42 » |
|
Oj... strasznie apetycznie wygladaja!  Zatesknilem za takimi goracymi jeszcze paczkami... 
|
|
|
|
|
|
sarvatma-snapanam param vijayate sri-krsna-sankirtanam - Niech ci, ktorych jazn pograzona jest w transcendencji, spiewaja razem swiete imiona Kryszny - Pan Caitanya
|
|
|
Prema sindhu
Łaska Bhaktów: 160
|
 |
« Odpowiedz #13 : 13 Marzec 2010, 21:50:13 » |
|
Jeśli ma byc jutro tłusty czwartek to niech będzie tłusty! Dziś wieczorem moja kuchnia przemieni sie w produkcję pączusiów:) Pokażcie swoje wyroby! Ps. chruściki i oponki sie nie liczą  (oops... wątek miał być w Kryszna prasadam) A możesz podać taki przepis na pączka? pozdrawiam, Prema.
|
|
|
|
|
|
|
|
|
Katherine
|
 |
« Odpowiedz #14 : 15 Marzec 2010, 22:43:15 » |
|
Prema sindhu:
Ciasto jak na drozdzowke, plus dzem malinowy, olej do smazenia, lukier do lukrowania:)) I wiele cierpliwosci!
Moja wersja veganska wyprobowana od wielu lat.
Do miski:
ja daje kilo maki self-raising, albo uzyj normalna biala make
bardzo drobniutki cukier, u nas sie to nazywa caster sugar
drozdze uprzednio rozrobione w cieplej wodzie
olej slonecznikowy mniej niz pol szklanki na kilo maki
odrobina startej skorki z cytryny (nie dawaj kandyzowanej) albo po prostu esensje waniliowa
szczypta soli
Przygotowanie:
Wszystko rozmieszaj dodawajac ciepla wode, wyrzuc mase na stolnice i wyrabiaj na dosyc luzne ciasto jak na zwykla drozdzowke. Ciasto nie moze byc zbyt zbite. Po rozrobieniu wyzuc spowrotem do misy, wczesniej oprosz miske maka aby ciasto sie nie przyklejalo. Przykryj czysta sciereczka albo naczyniem, i odstaw do wyrosniecia w zaleznosci od temperatury. Ja czasem czekam godzinke az ciasto dojdzie az pokrywa sie uchyli:)
Po wyrosnieciu, wyloz ciasto spowrotem na stolnice opruszona maka i jeszcze raz energicznie wyrob cale ciasto. Po wyrobienu wywalkuj placek na grubosc ok 2 cm. Wykroj kola foremka ( ja uzywam do tego brzegu wiekszego kubka), na srodek kazdego wykrojonego kola poloz jedna lyzeczke dzemu malinowego i zalep tak aby dzem pozostal w srodku i uformuj kulke. Tak zalepiona kulke poloz na posmarowana olejem blache do nastepnego wyrosniecia. Mozna sprawdzac wielkosc, jesli uwazamy ze maja wielkosc paczka i sa juz dosyc wyrosniete w tym czasie rozgrzewamy olej. Moje paczki sa wielkie, daje im czas dobrze wyrosnac:) Ja uzywam do tego woku, garnek o szerokim dnie jest dobry tez. Nastepnie jak olej juz jest srednio goracy, ale uwaga olej nie moze byc za goracy poniewaz paczki nam sie szybko zrobia brazowe a srodek by byl surowy, wkadamy je lyzka cedzakowa i pieczemy na brazowo-zloty kolor po obu stronach. Odstawiamy paczki na papierowa serwetke aby olej obciekl. Mozna wtedy sprawdzic czy paczek nie jest surowy w srodku. Jesli tak, to znizamy ogien i smazymy je wolniej. Jak paczki ostygna to lukrujemy albo posypujemy je cukrem pudrem, jak kto woli.
Znam przepis troche latwiejszy, od znajomego ktory kiedys pracowal w fabryce paczkow, ale domowe paczusie sa najlepsze:)))
|
|
|
|
|
|
|
|
|
|