Drogi użytkowniku! Witaj na forum dyskusyjnym portalu Vrinda.Net.pl – miejscu dla polskiej społeczności wielbicieli oraz osób zainteresowanych świadomością Kryszny. Portal stawia sobie za cel prezentację filozofii Vaisnava oraz prawd o otaczającym nas świecie, zgodnie z naukami A.C. Bhaktivedanty Swamiego Śrila Prabhupada. Prosimy uszanuj ten fakt, biorąc udział w dykusjach lub publikując własne materiały.

Forum dyskusyjne portalu Vrinda.Net.pl
Hare Kryszna, Gość. Zaloguj się lub zarejestruj.
09 Wrzesień 2010, 13:25:50

Zaloguj się podając nazwę użytkownika, hasło i długość sesji
Szukaj:     Szukanie zaawansowane
Bhagavad-gita 9.34:
"Zawsze myśl o Mnie, zostań Moim wielbicielem, składaj Mi pokłony i oddawaj cześć. Jeśli będziesz całkowicie pogrążony we Mnie, z pewnością przyjdziesz do Mnie."
127760 wiadomości w 7444 wątkach, wysłane przez 1076 użytkowników
Najnowszy użytkownik: MadzialenQs
* Strona główna Pomoc Szukaj Zaloguj się Rejestracja
+  Forum dyskusyjne portalu Vrinda.Net.pl
|-+  Fora publiczne
| |-+  Pytania i odpowiedzi (Moderatorzy: mad, Asikunda)
| | |-+  Zmysly
0 użytkowników i 1 Gość przegląda ten wątek. « poprzedni następny »
Strony: [1] Do dołu Drukuj
Autor Wątek: Zmysly  (Przeczytany 139 razy)
Pavana-caitanya das

Łaska Bhaktów: 435

« : 12 Marzec 2010, 17:56:56 »

wydaje mi sie ze w naszej tradycji sa 2 podejscia do zmyslow.

Pierwszy jest raczej negatywny. Przykladdem sa np; goswami, ktorzy zyli bardzo wyzeczenie. Zdanie mowi ze :" skoro juz dostales cialo, to trzeba zrobic dobry uzytek ze zlej rzeczy, wiec sluz Bogu" lub ze "nalezy pracowac tylko tyle ile wymaga utrzymanie duszy i ciala razem" czyli ani troche wiecej.

Drugi sposb nazwijmy wywazonym.
Mowi sie ze nie moze zostac joginem kto je za malo lub za duzo, kto spi za malo lub za duzo. Mowi sie ze 4 zasady zrczycia zwiezrecego; jedzenie, spotykanie, obrona, sen, -bhakta nie odzuca ale uklada je tak by slyzyly polaczniu z Kryszna (np; bhakta nie jest przecwko jedzeniu, ale je prasdadam)

Wiec sa dwa podejscia. Jedna z tak zwanym wywaznonym, drugie z nastwainiem restrykcyjnym. Oba sie czasmi przelataja. Co o tym sadzicie?

Bog sam o sobie:"Ja jestem Duszą Najwyższą przebywającą w sercach wszystkich stworzeń. Ja jestem, o Arjuno, początkiem, środkiem i końcem wszystkich istot." cytat z BG.10.20
wancha kalpa tarubjascza kripaja ewa cza patitavan pavanebjo vaisznawebjo namo n
Kula-pavana
Administrator

Łaska Bhaktów: 1282

« Odpowiedz #1 : 12 Marzec 2010, 20:32:11 »

Mysle ze jak juz ktos ma zmysly conieco pod kontrola to latwiej jest miec takie 'wywazone' podejscie.

Inaczej latwo jest przeholowac i dac sie zmyslom poniesc w imie wywazonego podejscia.

sarvatma-snapanam param vijayate sri-krsna-sankirtanam - Niech ci, ktorych jazn pograzona jest w transcendencji, spiewaja razem swiete imiona Kryszny - Pan Caitanya
Strony: [1] Do góry Drukuj 
« poprzedni następny »
Skocz do:  

Działa na MySQL Działa na PHP Forum dyskusyjne portalu Vrinda.Net.pl © 1999-2007
SMF © 2006-2007, Simple Machines LLC